RÓŻOWY KUSKUS:
Składniki: 250 g kuskusu, 250 ml wody, 1 ugotowany burak z wodą, 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki rodzynek, 1 cukinia, pół żółtej papryki i pół czerwonej papryki, 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w plastry, oliwa z oliwek, sól, kilka liści mięty (do dekoracji), kilka orzechów laskowych lub włoskich (również do dekoracji)
Przygotowanie: Podgrzewamy wodę, umieszczamy w misce kuskus, dodajemy wodę, szczyptę soli, oliwę z oliwek. Przykrywamy folią i pozostawiamy na pięć minut. W międzyczasie kroimy w kawałki gotowane buraki i robimy z nich purre wraz z wodą. Gdy kuskus wchłonie całą wodę, zdejmujemy folię, wlewamy mieszankę z buraków i dokładnie mieszamy. Kroimy w małe kawałeczki cukinię, paprykę, a na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy warzywa. To samo robimy z kurczakiem. Kroimy na małe kawałki, dodajemy oliwę i co jakiś czas mieszamy. Dodajemy rodzynki, kuskus, warzywa, a także kurczaka i dobrze mieszamy. Wkładamy kuskus do miseczki, dekorujemy orzechami i liśćmi mięty.
ROMANTYCZNE MALINOWE CIASTO:
Składniki na ciasto różowe: 3 jajka, 375 g mąki, 240 g brązowego cukru, opakowanie proszku do pieczenia, 125 g jogurtu, 125 g malin, 100 g oleju ryżowego, barwnik spożywczy
Składniki na ciasto białe: 3 jajka, 250 mąki, 240 g brązowego cukru, 125 g skrobi kukurydzianej, 60 g wiórek kokosowych, wanilia, szczypta soli, opakowanie drożdży, 125 jogurtu, 100 g oleju kukurydzianego, (do dekoracji) cukier puder, kandyzowane kwiaty, kolorowy cukier
Przygotowanie: Do tego ciasta musimy zrobić dwa ciasta: jedno białe, a drugie różowe. Zaczynamy od różowego. W misce mieszamy jajka z cukrem, powoli dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt i filtrowany sok z malin. Mieszamy wszystkie składniki, wlewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180'. Gdy różowe ciasto śliwkowe jest już zimne, kroimy je w plastry i wykrajmy serduszka korzystając z formy. Teraz przygotowujemy białe ciasto. Łączymy jajka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, jogurt i wreszcie wiórki kokosowe. Wlewamy około centymetra ciasta do form, a następnie umieszczamy w środku różowe serca. Potem wyrównujemy przykrywając resztą ciasta. To także pieczemy przez 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu ozdabiamy ciasto rodzynkami, cukrem pudrem i kolorowym cukrem. Jeżeli chcecie możecie zrobić także szablon serca wycinając je z papieru lub dodać na wierz kandyzowane fiołki.
MINI SERNIK:
Składniki: 10 kruchych ciasteczek, 50 g brązowego cukru, 1 łyżka topionej margaryny, 280 serka śmietankowego, 50 g kwaśnej śmietany, kolorowy cukier, liście mięty (syrop truskawkowy) 250 g truskawek, 125 g cukru, 100 ml wody, (do syropu) 250 g jagód i jeżyn, 100 ml wody, 125 g cukru
Przygotowanie: Aby zrobić podstawę naszego mini sernika, kruszymy ciasteczka, dodajemy brązowy cukier, roztopioną margarynę i mieszamy wszystkie składniki. Wkładamy ciasto do form i pozostawiamy je w zamrażarce. W misce mieszamy ser i śmietanę, a następnie wkładamy je do lodówki. Musimy przygotować także dwa syropy. Do miski wkładamy jagody, jeżyny, 3 łyżki cukru i trochę wody. Gotujemy syrop na średnim ogniu przez 30 minut. Podczas gotowania syropu, my wkładamy nadzienie do form, usuwamy formę delikatnie, aby nic nie połamać. Wreszcie możemy stworzyć nasz mini sernik z truskawkami, jeżynami, jagodami, syropem, kolorowym cukrem i liśćmi mięty.
MUCHOMORY Z JAJEK:
Składniki: 4 jajka, 4 duże pomidory, 100 g ricotty, szczypiorek, 4 plastry szynki, roszponka
Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy jajka. Wkładamy je do zimnej wody, włączamy palnik i odliczamy 8 minut od kiedy woda zacznie się gotować. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i studzimy. Z jajkami musimy obchodzić się ostrożnie, aby ich nie połamać, tniemy podstawę górną i przecinamy na pół. Wyjmujemy delikatnie żółtka, wkładamy do miski i delikatnie rozgniatamy je widelcem. Dodajemy ser i szczypiorek. Do jajka wkładamy naszą pastę. Kroimy pomidory tak, aby wyszły z nich kapelusze. Białe kropeczki możemy uzyskać maczając wykałaczką je w majonezie. Zwinięte plasterki szynki mogą utworzyć róże.
JOGURTOWE LODY ZE ŚWIEŻYCH OWOCÓW:
Składniki: 2 kremowe jogurty truskawkowe, 2 kremowe jogurty jagodowe, jeden kremowy jogurt brzoskwiniowy, jogurt, miska truskawek, szklanka jagód, brzoskwinia, (syrop) 250 g truskawek, 125 g cukry, 50 ml wody
Przygotowanie: Truskawki pokroić na małe kawałeczki, zostawiamy w garnku z cukrem i wodą. Gotujemy, aż staną się syropem. Podczas gdy syrop będzie się gotował, obieramy i kroimy brzoskwinie na bardzo małe kawałeczki, a następnie część mieszamy z jogurtem brzoskwiniowym. Powtarzamy ten proces z truskawkami: kroimy na małe kawałki i mieszamy z jogurtem truskawkowym i na koniec myjemy jagody i mieszamy z jogurtem jagodowym. Teraz do każdej z form wlewamy jedną z trzech mieszanin owoców i jogurtów. Okręcamy je w folię aluminiową, aby nie przedostały się przez nie inne zapachy z zamrażarki. Jeśli chcecie możecie markerami narysować lub napisać coś na patyczkach. Przez zjedzeniem lodów pamiętajcie, że muszą pozostać w lodówce na przynajmniej 12 godzin.
KREWETKOWY POP CORN:
Składniki: bułka tarta, 3 łyżki startego parmezanu, szczypta soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, plasterek cytryny, natka pietruszki, jajko, 800 g krewetek, (do sosu słodko-kwaśnego) 150 ml wody, łyżka mąki, łyżka octu, 2 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie: Pokroić natkę pietruszki i dodać ją do bułki tartej. Dodać parmezan, trochę oleju i dobrze wymieszać, a następnie umieścić w naczyniu do pieczenia. Rozbijamy jajko i jesteśmy gotowi do zrobienia panierki do naszych krewetek. Ubijamy jajko i wkładamy ją do mieszaniny z bułki tartej, co sprawi, że krewetka uzyska efekt podobny do popcornu. Panierowane krewetki kładziemy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i podpiekamy je w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury przez 3 minuty. Aby zrobić słodko kwaśny sosu wystarczy dodać koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, ocet, wodę i gotować, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję.
SMAKOWITE PRZEKĄSKI NA PATYKU:
Składniki: rolka kruchego ciasta, jajko, 50 g mozzarelli, 50 g pokrojonej w kostkę szynki, 50 g sera, 1 łyżka parmezanu, pół cukinii, sól, oliwa z oliwek, słodka papryka, sezam, mak, orzechy laskowe
Przygotowane: Cukinię kroimy w kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3 minuty, a następnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy ricottę, parmezan, sól, pieprz i wszystko mieszamy. Kroimy w kostkę mozarellę i szynkę i wkładamy do innej miski. Ciasto w rolce formujemy na: 2 gwiazdki, 2 serca, 2 kwiaty, 2 księżyce. Wybierzcie te, które najbardziej lubicie, ale najważniejsze, żeby były równe parami. Wewnątrz formy ciasta z ubitym jajkiem, kładziemy niewielką ilość nadzienia, wkładamy patyczek i przykrywamy resztą nadzienia. Zawijamy wszystko dokładnie pomagając sobie widelcem. Nasze pierożki kładziemy na blaszce pokrytym papierem do pieczenia, malujemy jajkiem i posypujemy sezamem, makiem, słodką papryką i pokruszonymi orzechami. Piec w piecu o temp. 170' przez około 15 minut.
JABŁKOWE RÓŻYCZKI:
Składniki: dwie rolki ciasta francuskiego (najlepiej prostokątne), 2 jabłka, dżem brzoskwiniowy. woda z cytryną, porzeczki
Przygotowanie: Najpierw musimy dokładnie umyć jabłka i pokroić je w bardzo cienkie plasterki, bez obierania. Potem moczymy je w gorącej wodzie z cytryną przez 30 minut. Rozwijamy ciasto i wycinamy z nich 5-centymetrowe paski, sparujemy dżemem i kładziemy plasterki jabłek wokół krawędzi obok siebie (najpierw je odsączyć). Składamy paski, zakrywając jabłka i tworząc różyczki. Róże pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temp. 160'. Kiedy będą już chłodne posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy porzeczkami.
SHAKE Z JABŁEK, MARCHEWKI I ANANASA:
Składniki: 2 marchewki, jabłko, duży ananas, 2 kiwi, 100 g ciemnej czekolady, mielony imbir
Przygotowanie: Dobrze myjemy wszystkie owoce. Odcinamy górę ananasa, uważając aby nie przebić skóry. Wyjmujemy miąższ i umieszczamy go w zamrażarce. Kroimy marchewki, jabłka i mieszamy je razem. Dodajemy posiekany ananas, odstawiamy go, ponieważ posłuży nam jako shake z kiwi. Miksujemy go z odrobiną wody. Z miąższu, przy użyciu foremek wycinamy kwiaty i przyczepiamy do nich wykałaczki. To samo robimy z kiwi, oczywiście najpierw je obieramy. Topimy czekoladę umieszczając ją w mikrofalówce na kilka minut. Dodajemy trochę imbiru. Skake wlewamy do naszego opróżnionego naczynia (ze skórki ananasa), dekorujemy kwiatami z owoców i liśćmi ananasa. Serwujemy wraz z sosem czekoladowym i imbirem. Jeśli chcecie, zamiast ananasa możecie użyć melona, pomarańczy, grejpfruta lub kokosa.
MISIOWY CHLEBEK:
Składniki: 300 g mąki, drożdże, łyżka cukru, łyżeczka soli, 40 g margaryny, jajko, 175 ml mleka, sezam, mak, rozpuszczona czekolada (do zrobienia uśmiechów)
Przygotowanie: W misce rozpuszczamy drożdże w mleku. Dodajemy cukier, sól, jajka i mąkę. Mieszamy i dodajemy margarynę. Foliujemy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy kulki, które będą naszymi misiami, a małe kulki posłużą jako uszy. Niedźwiadki kładziemy na formie do pieczenia i czekamy aż podrosną. Przed włożeniem do piekarnika maczamy niedźwiedzie w małej ilości mleka i posypujemy sezamem lub makiem. Umieszczamy w piekarniku na 15 minut w temp. 200'. Czekoladę przygotowujemy do wodnej kąpieli i czekamy aż stanie się płynna. Wkładamy misie do filiżanek i wykałaczką rysujemy oczy, nos i usta.
LAWENDOWA PANNA COTTA:
Składniki: 300 ml śmietany, 3 łyżki miodu, 200 ml mleka, 15 g żelatyny, 5-6 kwiatów lawendy, 5 truskawek, 100 g jagód i jeżyn
Przygotowanie: Podgrzewamy śmietanę z mlekiem, miodem i lawendą, a następnie wszystko filtrujemy, aby pozbyć się kwiatów lawendy. Żelatynę rozpuszczamy żelatynę w wodzie i zanim dodamy ją do śmietany, dokładnie mieszamy. Wlewamy do szklanki i umieszczamy w lodówce. Truskawki, jagody i jeżyny zostawiamy oddzielnie. Dzielimy śmietanę na dwie części i dodajemy dwie mieszanki, jedną różową i jedną fioletową. Wlewamy do szklanki drugą warstwę panny cotty (kolorowej) i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. Przy podaniu dekorujemy naszą pannę cottę gałązką lawendy i jagodami.
WARZYWNE CHIPSY:
Składniki: cukinia, gotowane buraki, słodki ziemniak pomarańczowy, marchewka, zwykły ziemniak, (do majonezu) 150 ml mleka sojowego, łyżka soku z cytryny, 150 ml oleju
Przygotowanie: Myjemy i kroimy warzywa w cienkie plasterki. Należy być bardzo ostrożnym. Ziemniaki myjemy po pokrojeniu, aby usunąć z nich skrobię. Układamy je na talerzu pokrytym papierem do pieczenia i wkładamy do mikrofalówki przy pełnej mocy na 2,4 lub 10 minut w zależności od rodzaju warzyw. Aby stworzyć własny majonez wystarczy włożyć mleko sojowe, cytrynę i olej roślinny do blendera. Możecie wyłożyć je do miski, na talerz lub umieścić w kolorowych stożkach.
PLECIONE KOSZYKI:
Składniki: 2 kawałki prostokątnego ciasta francuskiego, 10 pomidorków, mozarella, liście bazylii, pół żółtej papryki, granat, szklanka malin, płatki róż, ocet jabłkowy, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Składniki: Rozwijamy ciasto i zostawiamy je na pergaminie, a następnie wycinamy 1-centymetrowe paski. To samo robimy z drugim arkuszem, ale tym razem tniemy paski pionowo (wcześniej poziomo). Teraz splatamy pionowe i poziome paski. Układamy cztery warstwy ciasta, a końce zaginamy i odkładamy na bok. Aby nadać im kształt koszyczka usztywniamy folią aluminiową kształtując koszyczek i zostawiamy w piekarniku w temperaturze 180' przez 15 minut. Teraz wypełniamy kosze: jeden z malinami, płatkami róż, granatem, a drugi z pomidorkami, bazylią, mozarellą i żółtą papryką.
BIAŁA OWOCOWA GALARETKA:
Składniki: szklanka malin, szklanka jagód, jeżyny, truskawki, kilka liści mięty, dwie łyżki miodu, kilka gałązek czerwonej porzeczki, żelatyna, 800 ml mleka
Przygotowanie: Zanurzamy żelatynę w zimnej wodzie. Ogrzewamy mleko z miodem, ale aby nie doprowadzić do wrzenia wody. Kiedy żelatyna powoli zastyga, dodajemy ją do mleka i mieszamy. Kiedy mleko się ochłodzi, wypełniamy formę jagodami, pokrywamy mlekiem i zostawiamy w lodówce na pół godziny, aż żelatyna będzie już w miarę zastygnięta. Robimy kolejną warstwę owoców, polewamy mlekiem i zostawiamy w lodówce. Robimy to do momentu, kiedy cała forma będzie zapełniona. Wyjmujemy formę uważając, aby nie uszkodzić galaretki.
TRUSKAWKOWE SOUFFLE:
Składniki: 500 g truskawek, 150 g cukru, 350 ml śmietany, 2 białka jaj, czerwone owoce, liście mięty, bezy
Przygotowanie: Wkładamy czyste już truskawki do rondelka, dodajemy 50 g cukru i gotujemy na średnim ogniu 5 minut mieszając. Kiedy będą już dobrze ugotowane, przeciskamy przez sitko i zbieramy wszystko do miski. Pozostałe 100 g cukru i łyżkę wody posłużą nas do zrobienia syropu. Wszystko umieszczamy w garnku i czekamy aż cukier się rozpuści na małym ogniu, a konsystencja będzie przejrzysta. Teraz miksujemy pianę z białek i wkładamy je do gorącego syropu. Czekaj aż bezy będą zimne, wtedy staną się twarde i błyszczące. Przygotowujemy gumki recepturki i pergamin i tworzymy formy. Owijamy pergamin wokół foremek i zakładamy gumkę (jak na zdjęciu). Robimy krem. Bezę wkładamy do miski z truskawkami i dobrze łączymy trzepaczką, trzepiąc od dołu do góry. Dodajemy łyżkami śmietanę, nadal mieszając trzepaczką. Wreszcie przekładamy wszystko do formy wyłożonej papierem, wypełniając je do połowy. Zostawiamy w lodówce na 4 godziny. Przed podaniem usuwamy papier, dekorujemy owocami, małymi bezami.
RÓŻE Z BUŁECZEK:
Składniki: 250 g mąki zwykłej, 250 mąki "Manitoba" (znajdziecie ją w sklepach, jest to mąka do ciasta drożdżowego), 90 g wody, 130 g mleka, 65 g margaryny, 80 g cukru, 50 g kakao, wanilia, jajko, łyżeczka miodu, łyżeczka soli, kostka drożdży, dekoracje
Przygotowanie: Dobrze mieszamy i przesiewamy mąkę. Najpierw przygotowujemy drożdże. Rozpuszczamy je w wodzie, dodajemy 150 g mąki (mieszanina obydwu mąk) i ugniatamy ciasto. Przykrywamy miskę folią i czekamy aż wyrośnie przez 30 minut w piekarniku ze światłem. W dużej misce umieszczamy mąkę, pamiętając, że około 4 łyżek będziemy potrzebowali jeszcze później. Topimy cukier wraz z miodem i mlekiem. Dodajemy do mąki jajko i wanilię. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gładka. Dodajemy drożdże. Powinny zwiększyć objętość podwójnie. Ugniatamy przez 10 minut i na koniec dodajemy sól. Jednocześnie mieszamy i stopniowo dodajemy pokrojonę w kostkę miękką margarynę na przemian z mąką odłożoną na bok. Dobrze wyrabiamy, dzielimy ciasto na dwie części i dodajemy kakao. Zostawiamy ciasto na 2 h w piecu. Tworzymy róże i zostawiamy w formie. Następnie pieczemy w piecu w temp. 170' około 15-18 minut.
PRZYRZĄDZICIE COŚ SAMI W DOMU? KTÓRE PODOBA WAM SIĘ NAJBARDZIEJ I CHCIELIBYŚCIE SPRÓBOWAĆ?
Dzięki! Nigdy nie miałam czasu na robienie tego, a teraz mam to jak na tacy!
OdpowiedzUsuńLL
Jak wreszcie udam się na (zasłużony!) relaks, to coś przyrządzę, bo zdjęcia i przepisy przywołują tylko "mmmm" :D
OdpowiedzUsuńŚwietny post :D Na pewno coś z tego spróbuje <3
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńpewnie coś z tych pomysłow wyprubuje
WOW *-*
OdpowiedzUsuńLody zrobię obowiązkowo!!!
OdpowiedzUsuńWasz blog nawet jako taki kulinary jest genialny :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowny i przydatny post :)
OdpowiedzUsuńnie na temat ale mam pytanko dlaczego usunełyscie post o Jortini?
OdpowiedzUsuńO to samo chciałam zapytać! Chciałam skomentować, wyskoczył błąd Bloggera, kazali mi odświeżyć i nic. ON ZNIKNĄŁ! Mam nadzieję, że nie przepadł, bo autorka (o ile dobrze pamiętam, Asia) napracowała się! Czekam na posta o JorTini :3
UsuńLL
Dołączam się xD
UsuńI serio Asia, uwierz, że nie ma co się przejmować hejtami niektórymi.
Prawdziwe Vilovers wiedzą co i jak :)
Napisałaś świetny post, nie usuwaj go! ^^
czm usunęłyście post o Jortini? :/ bo ludzie hejtowali?
OdpowiedzUsuńDobrze wiecie, że Jortini ma wielu zwolenników i wielu antyzwolenników, więc hejty były czymś pewnym.
Jak macie ten post jeszcze gdzieś zapisany, to wrzućcie go, bo jednak czasem chciałabym wrócić i przeczytać jeszcze raz. :)
zapraszam na bloga http://pauliblogerka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń