Hiszpania, czy właściwie Królestwo Hiszpanii liczy ok. 46 mln obywateli i zajmuje większą część Półwyspu Iberyjskiego. Dzieli go z przycupniętą na południowym-zachodzie Portugalią i z malutkim skrawkiem lądu na południu, należącym do Wielkiej Brytanii - Gibraltarem. Do Hiszpanii należą także małe skrawki lądu w Afryce (Ceuta i Melilla), po drugiej stronie Cieśniny Gibraltarskiej (na wybrzeżu Maroka) oraz wyspy – Baleary na Morzu Śródziemnym i Wyspy Kanaryjskie na Atlantyku. Nazwa Hiszpania wywodzi się od nazwy Hispania, którą Rzymianie nadali części Półwyspy Iberyjskiego. Alternatywną nazwą była Iberia – nazwa preferowana przez greckich pisarzy w odniesieniu do tej samej przestrzeni, wywodziła się ona od rzeki Iber lub od słowa, które Grecy słyszeli od miejscowych ludów, również na południu półwyspu. Jednakże fakt, że termin Hispania jest terminem łacińskim doprowadził do sformułowania kilku teorii na temat jego pochodzenia. Centralna część Hiszpanii zbudowana jest z masywów paleozoicznych, częściowo przykrytych osadami mezozoicznymi i kenozoicznymi, które występują w rozległych nieckach. Od północnego wschodu i południowego wschodu graniczą z nimi alpejskie pasma fałdowe Pirenejów i Gór Betyckich. Klimat Hiszpanii jest zróżnicowany od chłodnego i deszczowego na północnym zachodzie, po gorący i suchy na równinach Andaluzji. Wynika to z ukształtowania terenu. Centrum kraju charakteryzuje się klimatem kontynentalnym. Jest to teren otoczony pasmami górskimi, w związku z czym nie dociera tam wilgotne powietrze i jest bardzo sucho. Latem na całym obszarze kraju z wyjątkiem północnego wybrzeża, jest gorąco i słonecznie. W Hiszpanii status urzędowego ma język: kastylijski (hiszpański). Warto pojechać na wakacje do Hiszpanii, chociażby z uwagi na ciepły klimat, wiele słonecznych dni na wybrzeżu śródziemnomorskim. U nas w kraju tak gorąco bywa rzadko, a i o słońce latem czasem trudno.
MIASTA/WYSPY, KTÓRE WARTO ODWIEDZIĆ
- BARCELONA - Miasto w północno-wschodniej Hiszpanii, nad Morzem Śródziemnym, około 120 kilometrów na południe od grzbietu Pirenejów i granicy hiszpańsko-francuskiej. Stolica prowincji o tej samej nazwie oraz wspólnoty autonomicznej KAtalonii. Drugie co do wielkości miasto Hiszpanii, z liczbą mieszkańców wynoszącą 1 611 822 wewnątrz centrum administracyjnego. Założona jako rzymskie miasto w starożytności, w średniowieczu Barcelona stała się stolicą Hrabstwa Barcelony i Marchii Hiszpańskiej. Dziś miasto jest jednym z wiodących na świecie turystycznych, gospodarczych, targowo-wystawienniczych i kulturalno-sportowych centrów, stając się metropolią o znaczeniu globalnym.
- MADRYT - Stolica i największe miasto Hiszpanii, położony w środkowej części kraju na Wyżynie KAstylijskiej u podnóża Sierra de Guadarrama nad rzeką Manzanares. Centrum administracyjne ma powierzchnię 606 km² i liczbę ludności 3,2 mln, natomiast region autonomiczny Comunidad de Madrid ma powierzchnię 8022 km² i liczbę ludności prawie 6,5 milionów. Jest to trzecie co do wielkości miasto Unii Europejskiej (po Londynie i Berlinie) oraz trzeci co do wielkości monocentryczny obszar miejski w UE (po Londynie i Paryżu). Madryt jest siedzibą rządu, parlamentu, ministerstw, agencji i innych przedstawicielstw międzynarodowych, jak i też oficjalną rezydencją króla Hiszpanii.
- SEVILLA - Stolica i główne miasto Andaluzji, ośrodek administracyjny prowincji Sevilla, 700 tysięcy mieszkańców. Czwarte pod względem wielkości miasto Hiszpanii, nad Gwadalkiwirem, połączone żeglownymi kanałami z Atlantykiem. Uchodzi za stolicę andaluzyjskiego folkloru „flamenco”.
- MAJORKA - Największa w archipelagu Balearów wyspa hiszpańska na Morzu Śródziemnym o długości około 100 km i powierzchni 3640 km². Zamieszkuje ją około 859 289 mieszkańców. Głównym miastem i stolicą wyspy jest Palma de Mallorca. Wyspa jest zbudowana głównie z wapieni mezozoicznych. Wzdłuż północno-zachodnich wybrzeży wyspy rozciąga się skrasowiałe pasmo górskie Serra de Tramuntana, z najwyższym szczytem Puig Major. W środkowej części wyspy, gdzie znajduje się urodzajna nizina, uprawia się winorośla, oliwki, truskawki, figi, cytrusy i warzywa. W górach prowadzi się wypas owiec. Na wyspie przeważa przemysł spożywczy i rzemiosło artystyczne (biżuteria, ceramika), nastawione na obsługę licznych turystów. Wyspa słynie ze swych kąpielisk i salin morskich.
- MINORKA - Wyspa hiszpańska na Morzu Śródziemnym, druga co do wielkości w archipelagu Balearów. Długość około 50 km, szerokość około 16 km, powierzchnia 668 km². Zamieszkuje ją około 92 000 mieszkańców. Głównym miastem wyspy jest Mahón, a najwyższym szczytem – El Toro. Wyspa słynie ze wspaniałych, unikatowych w swej klasie megalitów takich jak navety – kamienne grobowce komorowe, czy taule – w jęz. katalońskim oznaczające stół. W starożytności należała do Kartaginy, następnie do Rzymu. W V wieku zdobyta przez Wandalów, pod koniec VIII wieku przez Maurów i dołączona do Kalifatu Kordoby.
MIEJSCA WARTE ZOBACZENIA
LA RAMBLA W BARCELONIE
SAGRADA FAMILIA W BARCELONIE
PARK GUELL W BARCELONIE
STADION FC BARCELONA
MUZEUM SALVADORA DALI W GIRONIE
MUZEUM PRADO W MADRYCIE
KLASZTOR ESKURIAL W MADRYCIE
PAŁAC KRÓLEWSKI W MADRYCIE
KATEDRA LA SEU NA MAJORCE
MIASTECZKO VALLDEMOSSA NA MAJORCE
MONTE TORO NA MINIORCE
TWIERDZA LA MOLA NA MINIORCE
BARRIO DE SANTA CRUZ W SEVILLI
LA GIRALDA W SEVILLI
CASA DE PILATOS W SEVILLI
PUENTE DE TRIANA W SEVILLI
KUCHNIA HISZPAŃSKA
Kuchnia europejska, obejmująca tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. Mimo rozpowszechnionej opinii, nie istnieje zestaw cech wspólnych obejmujących wszystkie regiony Półwyspu Iberyjskiego. W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich (Galicja i Hiszpania). W kuchni północno hiszpańskiej dominują ryby i owoce morza z Atlantyku. Region jest producentem mleka i krajowych serów. Dzięki całorocznym opadom deszczu dobrze rosną tu ziemniaki, kapusta, słodka kukurydza i inne warzywa. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą. Do regionu północnej Hiszpanii należy także, kuchnia nowobaskijska, zwana Nueva Cocina Vasca. W regionie Asturii dominują ryby i warzywa, a na deser tradycyjnie podaje się jabłecznik. Na kuchnię śródziemnomorską wschodniego wybrzeża Hiszpanii miały wpływ obce kultury, zwłaszcza rzymskie i arabskie. Oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran występują w połączeniu z owocami morza i produktami z gór. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko-pikantne. Tak przyrządzane są duszone ryby, ślimaki i kilka sosów, m.in. ostry sos romesco z czerwonej papryki, pomidorów i chilli Owoce i warzywa, takie jak papryka nora rosną na przybrzeżnych terenach Walencji i Murcji. W obu tych regionach główną potrawą jest paella. W regionie Aragonii suszy się szynki, ze względu na suchy i zimny klimat górski. Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. Arabowie wprowadzili wiele nowych warzyw i przypraw, a także ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Do sałatek stosuje się ocet z miejscowej sherry. Główne dania rybne to smażone sardynki oraz kalmary. W górach podstawą jadłospisu są gulasze i groch. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii. W całej środkowej Hiszpanii serwowane są: dziczyzna, bażanty i kuropatwy, a w Estremadurze jada się także żaby i liny. W Kastylii i Leónie i Kastylii-La Mancha gotuje się jednogarnkowe potrawy z duszonej fasoli lub grochu. Na północy wypieka się chleb, który jest podawany do każdej potrawy. W Kastylii-La Mancha kiełbasy oraz proste dania mięsne z królika lub wieprzowiny przyprawiane są kminkiem i czosnkiem. Natomiast w Kastylii-León piecze się w chlebowych piecach prosięta i jagnięta w całości. Do słodyczy należą małe ciasteczka oraz toledańskie marcepany.
TORTILLA DE PATATAS
GAMBAS A LA PLANCHA
GAZPACHO
TORTILLA FRANCESA
PAELLLA
CHURROS
ARROZ CON LECHE
CIEKAWOSTKI
- Nazwa Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, co oznacza: ziemia królików,
- Hiszpanie mają największą liczbę barów ze wszystkich krajów Unii Europejskiej,
- Hiszpanie wymyślili mopa i beret,
- Hiszpanie mają więcej samochodów niż telefonów komórkowych,
- Gra na loterii jest narodowym hobby,
- Taksówki w Hiszpanii oznaczone są zielonym światłem na dachu,
- Walki byków są najbardziej kontrowersyjnym sportem. Nawiązują one do hiszpańskiej tradycji, sztuki i historii,
- W Sevilli na ulicach unosi się wiosną niesamowity zapach kwiatów pomarańczy,
- Hiszpanie rzadko kiedy używają zwrotów „poproszę” i „dziękuję” w stosunku do m.in. kelnerów w kawiarniach. Nie jest to uważane za obrazę,
- Wypożyczając samochód w Hiszpanii raczej nie licz na to, że bak będzie pełny, ani na to, że samochód w ogóle będzie zatankowany. Hiszpańska „maniana” wygrywa nawet ze standardami firmy Hertz,
- Hiszpanie właściwie nie piją herbaty, a czarnej w ogóle nie da się kupić w sklepie,
- Hiszpański hymn nie ma słów,
- W szkołach do nauczycieli mówi się po imieniu,
- Hiszpanie rzadko jadają śniadania,
- Narodowym alkoholem jest Sherry i Sangria,
- W kraju tym dorosła osoba pali średnio 146 papierosów miesięcznie,
- Najbardziej zabójczą chorobą w tym kraju jest rak płuc.
Cudowny post! Bardzo lubię tą serie i poodba mi się to, że z każdym nowym postem dowiadujemy się czegoś nowego o danym państwie. Hiszpania jest bardzo ciepłym i zabytkowym krajem. Diego i Alba mają szczęście, że wychowywali się tam. Jedzenie jest na pewno pyszne (a na pewno na pyszne wygląda). Może następnym krajem do opisania będzie Francja bo przecież stamtąd pochodzi Damien ;)
OdpowiedzUsuń