Francja to państwo, którego część metropolitarna znajduje się w Europie Zachodniej, posiadające także zamorskie terytoria na innych kontynentach. Francja metropolitarna rozciąga się od Morza Śródziemnego na południu do kanału La Manche i Morza Północnego na północy, oraz od Renu na wschodzie do Zatoki Biskajskiej na zachodzie. Francuzi często nazywają swój kraj l’Hexagone (sześciokąt) – pochodzi to od kształtu Francji metropolitarnej. Francja graniczy z Belgią, Luksemburgiem, Niemcami, Szwajcarią, Włochami, Monako, Andorą i Hiszpanią. Terytoria zamorskie graniczą również z Brazylią, Surinamem i Holandią. Kraj jest połączony z Wielką Brytanią przez Eurotunel przebiegający pod kanałem La Manche. Republika Francuska jest unitarnym państwem demokratycznym, w którym ważną rolę odgrywa prezydent. Jest również piątym spośród najlepiej rozwiniętych krajów świata i jedenastym w rankingu warunków życia. Francja jest krajem leżącym w większości w Europie Zachodniej, jednak posiadającym terytoria zależne i departamenty zamorskie na innych kontynentach. Powierzchnia metropolitarnej części Francji wynosi 551,5 tys. km², wskutek czego zajmuje czterdzieste ósme miejsce na świecie pod względem wielkości powierzchni, natomiast powierzchnia wraz z terytoriami zależnymi i departamentami zamorskimi 643 801 km². Francja jest w większości krajem nizinnym – ponad połowa jej powierzchni leży na wysokości poniżej 200 m n.p.m. Na północy kraju wilgotny klimat umiarkowany (chłodne lata, dość ciepłe zimy). Wiosna to najlepsza pora na zwiedzanie Paryża, trzeba być jednak przygotowanym na deszcze. Jesienią ranki bywają raczej zimne i nieprzyjemne, ale przed południem się wypogadza. Na południu lata są suche, a temperatura często przekracza 30 °C. Sporadycznie występują silne burze i grad. Zimy są łagodne (temperatury na wybrzeżu Morza Śródziemnego rzadko spadają poniżej 10 °C) i często deszczowe. Jeszcze więcej opadów można się spodziewać wiosną. Wiele obszarów Francji ma odrębny mikroklimat. Utrapieniem Południa stał się porywisty, chłodny mistral. Wiatr ten wieje głównie zimą i wiosną, przynosząc słoneczną pogodę i jasne, bezchmurne niebo.
MIASTA, KTÓRE WARTO ODWIEDZIĆ
- Paryż - stolica i największe miasto Francji, położona w centrum Basenu Paryskiego, nad Sekwaną (La Seine). Miasto stanowi centrum polityczne, ekonomiczne i kulturalne kraju. Miasto ma układ koncentryczny z rozchodzącymi się gwiaździście bulwarami. Jego oś stanowi wcięta dolina Sekwany, która dzieli Paryż na dwie części: prawobrzeżną (północną) Rive Droite oraz lewobrzeżną (południową) Rive Gauche. Panuje tu klimat umiarkowany ciepły morski, na który duży wpływ ma Prąd Północnoatlantycki. Można go opisać jako łagodny i umiarkowanie wilgotny. Lato jest zazwyczaj ciepłe i przyjemne ze średnimi najwyższymi temperaturami pomiędzy 15 a 25 °C z dużym nasłonecznieniem. Mimo wszystko każdego roku występują temperatury powyżej 30 °C. Jednak czasami zdarzają długie trudne warunki pogodowe, jak fala upałów w 2003 roku, kiedy to temperatury wynosiły powyżej 30 °C, a przez kilka dni temperatura przekraczała 35 °C. Jeżeli chodzi o ostatnie czasy, to średnia temperatura w lipcu wynosiła 20 °C, najniższa średnia 16 °C, a najwyższa 27 °C.
- Cannes - miejscowość i gmina we Francji, w regionie Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, w departamencie Alpy Nadmorskie na Lazurowym Wybrzeżu. Obecnie miasto znane jest na całym świecie dzięki międzynarodowemu festiwalowi filmowemu i turystyce. Główną promenadę miasta wyznacza bulwar La Croisette wzdłuż którego ciągną się jedne z najdroższych hoteli w mieście wśród których najchętniej odwiedzany przez gwiazdy filmowe to słynny hotel Carlton - InterContinental. W Cannes znajduje się kilkanaście murali o tematyce filmowej.
- Lyon - miasto we Francji. Tworzy trzecią co do wielkości aglomerację we Francji (po Paryżu i Marsylii). Leży w środkowo-wschodniej części kraju, nad rzekami Rodanem i Saoną, w regionie Owernia-Rodan-Alpy, w departamencie Rodan. Jest stolicą regionu i departamentu. Miasto znane jest kibicom sportowym z klubu piłkarskiego Olympique Lyon, który w ostatnim czasie regularnie gra w Lidze Mistrzów UEFA i siedmiokrotnie z rzędu był mistrzem Francji, a w ostatnich latach jedenaście razy z rzędu zakończył rozgrywki ligowe w pierwszej trójce ligi francuskiej. Drużyna swoje mecze w roli gospodarza rozgrywa na Stade Gerland.
- Nicea - miasto we Francji, w regionie Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, w departamencie Alpy Nadmorskie. Jest piątym co do wielkości miastem Francji z liczbą ludności wynoszącą 342 295 osób w granicach administracyjnych. Aglomeracja ma około 1 milion mieszkańców. Nicea leży u podnóża Alp, nad Morzem Śródziemnym, na Lazurowym Wybrzeżu. Wzdłuż wybrzeża ciągnie się Promenada Anglików o długości 7 km. W mieście funkcjonują porty morskie: handlowy, pasażerski i rybacki oraz międzynarodowy port lotniczy Nicea-Lazurowe Wybrzeże (trzeci pod względem liczby pasażerów we Francji). Jest drugim co do wielkości francuskim miastem nad Morzem Śródziemnym.
MIEJSCA, KTÓRE WARTO ZOBACZYĆ
WIEŻA EIFFLA W PARYŻU
LUWR W PARYŻU
PARK DES BUTTES CHAMOUNT W PARYŻU
DISNEYLAND W PARYŻU
MUZEUM DE LA MER W CANNES
WYSPY LERYŃSKIE W CANNES
PAŁAC DES FESTIVALS ET DES CONGRES W CANNES
LAZUROWE WYBRZEŻE W CANNES
PLAC BELLECOUR W LYON
TEATR ANTYCZNY W LYON
AKWARIUM DU GRAND W LYON
PARK DE LA TETE D'OR W LYON
PROMENADA ANGLIKÓW W NICEI
PLAŻA PASSABLE W NICEI
NOTRE-DAME W NICEI
PARK PHOENIX W NICEI
KUCHNIA FRANCUSKA
Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) – drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach. We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia:
- śniadanie (petit déjeuner) – składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy.
- obiad (déjeuner) – spożywany między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. W przeciwieństwie do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często.
- kolacja (dîner) – spożywana jest dość późno – między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło.
Podczas posiłków zawsze pije się wodę, nalewaną prosto z kranu, a do obiadu także wino, które ostatnio coraz częściej bywa zastępowane piwem. Francuzi uważają, że każdy posiłek trzeba zakończyć kawałkiem sera. Odnośnie deseru tradycyjnymi przysmakami są np. kremy brûlée, tarta jabłkowa, tarta Tatin i wiele więcej.
CROSSANT Z DŻEMEM
ZUPA CEBULOWA
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU
ŚLIMAKI
SAŁATKA Z KOZIM SEREM
OSTRYGI
QUICHE LORRAINE
OMLET DU FROMAGE
CROQUE MONSIEUR I CROQUE MADAME
CREPES
CREME BRULE
GATEAU AU CHOCOLAT
CIEKAWOSTKI
- Motto kraju – „Wolność, Równość, Braterstwo”.
- We Francji produkuje się 400 rodzajów serów.
- Ulica Victor Hugo znajduje się w każdym mieście.
- 34% Francuzów zna język angielski.
- Francuscy mężczyźni mają najniższy poziom otyłości w Unii Europejskiej.
- Francja ma największą liczbę ośrodków narciarskich.
- Francja jest najczęściej odwiedzanym krajem na świecie – 75 mln turystów rocznie.
- Wieża Eiffla jest malowana co 7 lat.
- Francuski jest uważany za najbardziej romantyczny język na świecie.
- Wino podawane jest do większości potraw.
- Litera „W” w języku francuskim pojawia się tylko w obcych słowach.
- Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie.
- W Paryżu popularne są automaty, w których można kupić książki.
- W kraju tym są automaty, w których można kupić świeże pieczywo i butelkę wina.
- Wizyta u lekarza specjalisty kosztuje ponad 50 euro, a doba leczenia w szpitalu od 500 do nawet 1500 euro.
- Średnio mężczyźni decydują się na ślub w wieku 29 lat, a kobiety w wieku 27.
- Biały kolor flagi to kolor monarchii, czerwony republiki i niebieski związany jest z Karolem Wielkim, oraz innymi wielkimi władcami Francji.
- Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila.
- „Na zdrowie” zaczęto mówić pierwszy raz we Francji po kichnięciu w czasie , gdy w Europie szalała dżuma.
- We francuskich podstawówkach dzieci nie mogą jeść potraw doprawianych ketchupem.
- We francuskich szkołach obowiązuje 20-stopniowa skala oceniania.
- Francuzi rocznie zjadają ponad 4 000 ton żab.
- Niedaleko Wieży Eiffla znajduje się 4 razy mniejsza od oryginału Statua Wolności mająca 11,5 m wysokości.
- Najpopularniejszym francuskim „łamańcem językowym” jest: „Ces saucissons-ci sont six sous”, co oznacza : kiełbasa jest tania jak barszcz.
- Francuskie prawo zabrania nazwać świnię – Napoleon.
- Według francuskiego prawa nielegalne jest publikowanie zdjęć wieży Eiffla zrobionych w nocy.
- Kobiety i mężczyźni na emeryturę mogą iść w wieku 65 lat.
- 47 Francuzów zgromadziło majątek większy niż miliard amerykańskich dolarów.
- We Francji osoba pełnoletnia średnio spożywa rocznie około 12,2 litrów czystego alkoholu.
- Narodowym alkoholem jest Brandies, Champagne i Pastis.
- W kraju tym dorosła osoba pali średnio 71 papierosów miesięcznie.
- W kraju tym małżeństwa homoseksualne legalne są od 18 maja 2013 roku.
- Najbardziej zabójczą chorobą w tym kraju jest rak płuc.
Świetny post! Bardzo lubię tą serię i szkoda, że dobiegła ona końca, ponieważ dzięki niej poznawałam bliżej każdy z przedstawionych krajów. Francja to cudowny i romantyczny kraj, ktory chciałabym kiedyś odwiedzić. Niestety obecna sytuacja nie pozwala na to, iż bezpieczeństwo w tym państwie nie jest stabilne.
OdpowiedzUsuń